Tuesday, 17 July 2012

Review Product: Sabun Papaya

Salam and great day,

Hari ni Syerra nak buat review product kat entry kali ni. =) Ramai yang tertanya2 Syerra apa facial wash yang Syerra pakai, and bedak muka apa yang Syerra pakai?? Kebiasaannya, kalau pergi mana2 mesti ada soalan camni "Eh cantik kulit muka awak, awak pakai ape ye?"... ^_^ Alhamdulillah, syukur sgt2 dengan pemberian Allah ni...yelah, walau gigi tak cantik tak tersusun rapi, tapi ada benda lain yang cantik... Tuhan tu mmg maha adil...kan?

So, back to my facial wash...
Ramai yang cuba meneka, mesti Syerra pakai produk cleansing yang mahal...and TEETTT!!~ Salah!!~

Nak tau ape yang Syerra pakai untuk membersihkan kulit muka Syerra ni? Jom tgk gambar kat bawah...

Sabun Papaya dari RDL.
Kalau nak tau, sabun ni la yang Syerra guna sejak 10 tahun yang lalu...macam tak percayakan? Tapi Syerra ni mmg seorang yang jenis brand loyalty... Kalau dah pakai satu2 barang tu, memang barang tu je la yang Syerra pakai!

Jom Syerra terangkan pasal sabun papaya ni... =)

Sabun ni nama dia PAPAYA WHITENING SOAP dan ianya keluaran syarikat RDL dari Philippines. Bila orang tanya sabun ape ni?? Tak pernah dengar pon?? Well, selamba Syerra ckp 'Sabun Pasar Malam je...' Teringat lagi 1st time Syerra guna sabun ni masa umur 16 thn, time tu muka budak2 sekolah memang hitam la..mana tak nye, asek main panas je...bersukan lagi..kalau bukak tudung skolah tu muka memang berbelang la hitam putih...

 so apa kebaikan sabun ni??
Sabun ni daripada betik, dan seperti yang kita sedia maklum, betik mmg berkhasiat...dia tersangat kaya dengan vitamin A, C dan E.

Dan apa pulak fungsi vitamin A, C dan E ni??
Kalau nak tau, Vitamin A sangat bagus untuk kulit kerana ianya membantu proses pembaharuan sel2 kulit. Kalau kulit muka kita tak cukup dengan vitamin A ni, nanti kulit muka kita akan kering.So Vitamin A ni pon berfungsi melindungi kulit muka kita dari kekeringan. Kalau perasan, cuba tengok cuaca sekarang ni, sangat panas kan? Lagi kulit muka akan cepat kering....Selain tu, dalam proses pembaharuan sel2 kulit tu, Vitamin A ni akan membantu dalam membuang sel2 kulit mati. Kalau muka yang ada jerawat tu, pakai sabun ni akan pedih sedikit, TAPI vitamin A ni membantu membuka sumbatan pada liang pori2 dan mempercepatkan penyembuhan jerawat... =)

See...Baguskan?? ^_^

Vitamin C pulak berfungsi utk mengurangkan kerosakan sel2 kulit dan sekaligus menguatkan jaringan kolagen yang ada pada kulit kita ni. Kalau nak tau, setiap hari radikal bebas ataupon sel2 perosak merosakkan sel kulit kita. Radikal bebas ni dtg dari sinar UV...tu psl kebanyakan skin care byk terdapat UV protection...bukan shja pd sinar UV, radikal bebas ni pon ada terdapat dalam pencemaran mcm jerebu, dan juga boleh dtg dr diri kita sendiri melalui stress..tu psl kebanyakan org tumbuh jerawat sket kalau stress..kan? Hehehe... =) so fungsi Vitamin C ni adalah sbg zat yang menangkap radikal bebas tersebut. Ianya juga dikenal sebagai agen antioksidan, iaitu melambatkan proses penuaan...

Bukan tu sahaja! Vitamin C ni juga membantu melindungi sel2 kulit kita, mempercepatkan penyembuhan dan juga merangsang pembentukan serat2 elastin dan kolagen dlm kulit kita supaya kulit kita ni anjal dan x jatuh. PALING BAGUS, vitamin C ni berfungsi untuk mencerahkan kulit... ^_^mmg inila yang Syerra cari selama ni... Hehehe..

Last but not least, Vitamin E pulak fungsi dia lebih kurang sama dgn vitamin C, cuma ianya lebih menjaga kelembapan kita. =)

Kadang2 kita ni beli je produk, tp ape kandungan dia, dan apa kebaikan dia kita tak tahu...bile dengar orang ckp bagus, n suruh beli, kita pon beli je...kan? :-p

Siapa yang nk try product ni boleh try...senang je nak dpt, kebanyakan kedai jamu ada jual. Harga dia skrg dlm rm5 je skotak tu...bila nak pkai, potong sebuku sabun tu kepada 6 bhgn kecil...senang...tringat lagi, dulu harga dia RM2.50 je...now da sampai ada certain kedai yang jual dgn harga rm6.50-7... =.= packaging pon da tuka skrg, yg ni packaging lama... =)

TAPI x semua orang serasi dengan produk mcm ni...klu korang pakai, n rase kulit muka korg x sesuai ke, STOP pkai k...bukan ape, condition kulit muka org berbeza2...betul? =) n Syerra mmg pkai produk psr mlm ni je dr 10 thn lepas...so I have no doubt on it, n I believe it! ^_^

Wait for my next entry, review product on bedak muka pulak.. ^_<

Till then,
Take care guys.

7 comments:

  1. salam...sy nk tnye papaya soap ni x menghakis kulit ke?? ade org ckp manghakis kulit pemakai..sy was2 nk pkai...dulu sy pkai la kejap tpi bila dgr org ckp mcm tu sy stop la...minta penjelasan tq

    ReplyDelete
  2. Saya baru pakai dalam 3 hari ... mintak2lah cerah muka , burn teruk :(

    ReplyDelete
  3. sy pakai , rsa pedih . trus stop TT~

    ReplyDelete
  4. i pun start pakai sabun ni and alhamdulillah kulit i boleh adapt :) thx fr the sharing sis!

    ReplyDelete
  5. Boleh tau kt mane ad jual sabun ni area kuala terengganu?

    ReplyDelete
  6. Boleh tau kt mane ad jual sabun ni area kuala terengganu?

    ReplyDelete
  7. Saya lelaki ..dulu muka saya mcm roti canai..kawan nasihat guna sabun..memang mgu pertama akan pedih..sementara nak sesuai..make sure kalau beli..ade sticker mcm shining tu..silver shining..tu ori..maner2 kedai runcit ade..sy beli rm5..sebuku tu..tahan berbulan...hahaha..boleh kerat2 kechik..saya pakai dari 2011 smpai skrg..xada dah parut "roti canai"..slmt mencuba

    ReplyDelete